★ heeft mij niet overtuigd
★★ niet slecht
★★★ goed
★★★★ een aanrader
★★★★★ een meesterwerkje

donderdag 21 oktober 2010

De terugkeer van de dansleraar van Henning Mankell.

Deze week grijp ik terug naar een boek uit 2005 van de Zweedse misdaadauteur Henning Mankell. Vrijwel iedereen kent  Mankell van de Wallander-reeks.    
In De terugkeer van de dansleraar introduceert Henning Mankell een nieuwe inspecteur, Stefan Lindman. Twee gebeurtenissen overrompelen de 37-jarige politie-inspecteur Stefan Lindman. Zijn arts vertelt hem dat hij kanker heeft en geopereerd moet worden aan zijn tong, en hij leest in de krant dat zijn gepensioneerde ex-collega en mentor Herbert Molin vermoord is. Om zijn zinnen te verzetten in de periode voor zijn ziekenhuisopname reist Lindman af naar het Noord-Zweedse plaatsje waar Molin in zijn afgelegen boerderij brutaal om het leven is gebracht. Op de plaats van de moord worden vreemde bloederige sporen gevonden: het blijken de basispassen van de tango te zijn.
Tango is dus een eerste intrigerende insteek. Mankell weet het verband van tango met de moord tot op het einde spannend te houden. Bovendien zijn Mankells personages geen typetjes. De angst van Stefan Lindman als hij met kanker geconfronteerd wordt, maakt van hem een mens van vlees en bloed. En Mankell zou Mankell niet zijn als zijn roman ook niet een maatschappelijke dimensie had.  De zoektocht naar de moordenaar brengt ook een minder fraai stukje Zweden aan het licht.  
Redenen genoeg dus om aan deze roman met laagjes te beginnen. Vooral veel leesplezier.
★★★★☆

1 opmerking:

 1. Hallo Christine,
  We zagen elkaar op de taaldag van VRT tijdens de lunch tussen de dessertjes. Ik heb met plezier enkele van je tips overgenomen en mijn boekenlijstje weer aangevuld.
  Hier enkele tips van mij:
  Nicoll Andrew, Het verlangen (een zeer stom einde maar wel heel mooi!)
  Thomas Roosenboom, Zoete mond
  Alles van Wally Lamb en Anne-Marie Mc Donald
  groetjes,
  Katina

  BeantwoordenVerwijderen