Pagina's

zaterdag 23 juni 2012

Zomerlijstje 2012



Voor wie tijdens de zomervakantie wat wil bijlezen, heb ik misschien wel enkele tips. Uit mijn blogposts van de laatste maanden koos ik eerst de meest vakantievriendelijke boeken:


1. Jij en ik - Niccolà Ammaniti  (11 juni 2012)

2. Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten - Dimitri Verhulst  (6 mei 2012)

3. De hongerspelen (deel 1) - Susanne Collins (4 april 2012)

4. Vlammen (deel 2) - Susanne Collins  (4 april 2012)


5. Spotgaai (deel 3) - Susanne Collins   (4 april 2012)


6. De verdovers - Anna Enquist (4 juni 2012)`


7. De tijgervrouw van Galina - Téa Obreht (18 juni 2012)



Ondertussen ligt alweer een nieuw stapeltje klaar op mijn nachtkastje:

8. Hotel op de hoek van bitter en zoet - Jamie Ford
Japanse Amerikaan kijkt terug op bewogen jeugd in Seattle in de moeilijke dagen na Pearl Harbour. 


9. Zonnige perioden - Hans Vervoort
Lijkt me een speelse en zeer ontspannende (liefdes)roman


10. 's Nachts komen de vossen - Cees Nooteboom
Melancholische verhalen. Winnaar Gouden Uil Literatuurprijs 2010.


11. Duizend heuvels - Koen Peeters
 Hoofdpersonage is Rwanda, het land van de duizend heuvels.  


12. On the road - Jack Kerouac
De moeder van alle roadstories (en nu ook roadmovies). Nu ook te krijgen in een ongecensureerde versie, de zgn. scrollversie. 


13. De zelfmoord van Che - Petros Markaris
Griekse misdaadroman met commissaris Kostas Charitos in de hoofdrol. Wie weet helpt het om het cliché-denken over Griekenland te doorbreken! 


14. Laat me nooit alleen - Kazuo Ishiguro
Van de auteur van The remains of the day. Een klassieker.


15. Jeruzalem - Guy Deslisle
Journalistieke documentaire in de vorm van een grafische roman.




En wie heeft nog tips voor mij? Ik kijk met plezier uit naar jullie leeservaringen.






maandag 18 juni 2012

De tijgervrouw van Galina - Tea Obreht


In de nasleep van de Balkanoorlog doet Natalia vrijwilligerswerk: de jonge arts is op weg om kinderen uit een weeshuis over de grens te vaccineren.  Tijdens die tocht overlijdt haar grootvader. Natalia probeert er achter te komen waarom haar grootvader  zo ver van huis was toen hij stierf. Meteen krijgen we  prachtige verhalen die ons terugvoeren naar haar vroegste herinneringen en de verhalen van haar grootvader. Mythische verhalen over de tijgervrouw van Galina en de ‘onvergankelijke’ of ‘doodloze’ man. Een vreemde tocht door een verscheurd land met kersverse grenzen, waar je nog steeds op landmijnen kan trappen en waar je nog oorlogslijken kan opgraven tussen de wijnranken. En altijd en overal hangt dat zij-wij denken in de lucht, als een verre dreiging, net zoals de dorpelingen van Galina zich ook steeds bewust waren van hun tijger.  Magische verhalen die de sfeer van de Balkan oproepen. Dit is een heel knap debuut. 
Téa Obreht is geboren in het voormalige Joegoslavië, maar woont en werkt al sinds haar twaalfde in Amerika. The Tiger's Wife werd in 2011 bekroond met de prestigieuze Britse Orange Prize for Fiction.
★★★★☆

maandag 11 juni 2012

Jij en ik – Niccolà Ammaniti

Vertaald uit het Italiaans door Etta Maris
Uitgegeven bij Lebowski
126 blz.

De Italiaanse auteur Niccolà Ammaniti duikt met deze novelle weer in het leven van een adolescent. Lorenzo heeft het moeilijk om contact te leggen met leeftijdsgenoten. De school is hem dan ook een gruwel. Tegen dat hij op de middelbare school zit heeft hij al geleerd om zijn sociale handicap door imitatiegedrag te verbergen. Thuis liegt hij zijn moeder een sociaal leven voor. Over de laatste leugen gaat de novelle. Geheel onverwacht komt hij zo in contact met zijn drugsverslaafde halfzus Olivia. De ontmoeting is hevig en laat diepe sporen na. Jij en ik.
Misschien niet het sterkste boek van Ammaniti, maar ik werd toch weer geraakt door de gevoelige manier waarop hij een puber in al zijn kwetsbaarheid tekent. Voor alle pubers is het evenwicht vinden tussen conformeren en opvallen een moeilijke oefening.  Voor Lorenzo, die moeizaam functioneert in gezelschap en perfect gelukkig is in zijn eentje, is de schooltijd  en de puberteit meer dan gewoon verwarrend. Het begrip eenzaamheid wordt hier heel mooi verkend. 
Misschien komen niet alle personages even goed uit de verf, maar Jij en ik is dan ook een novelle, en dat legt beperkingen op aan de verteller.
★★☆☆☆

maandag 4 juni 2012

De verdovers - Anna Enquist

uitgegeven bij De Arbeiderspers
309 blz.

De verdovers wordt door de uitgever een 'onvervalste maar ook onconventionele doktersroman' genoemd. Het klopt dat de roman zich afspeelt in de medische wereld en dat de auteur voor deze roman grondige field research gedaan heeft. Maar het gaat Enquist niet om de medische wereld. Die levert haar alleen de metaforen voor deze 100 % psychologische roman, een genre dat ze perfect beheerst. Psychotherapeut Drik de Jong kruipt na de dood van zijn echtgenote langzaam omhoog uit een diep dal. Hij krijgt veel steun van zijn zus, die anesthestiste is. Tijd om weer professioneel aan de slag te gaan. Zijn eerste nieuwe  patiënt, een student psychiatrie in opleiding, maakt het hem niet makkelijk. Student Allard Schuurmans komt dicht in de buurt van zijn privé-leven. Wat is het toch met Drik dat hij de professionele alarmbel  blijft negeren? 
Mooi vond ik de manier waarop de beroepen van broer en zus tegen elkaar afgewogen worden: de psychotherapeut die de confrontatie met de pijn opzoekt en de verdover, die alles doet om de pijn uit te schakelen. Mooie metafoor voor twee tegengestelde manieren om in het leven te staan.  Enquist is goed in dit soort romans: vlot geschreven, met een frisse plot en veel aandacht voor de psychologie van haar personages.
★★☆☆