Pagina's

woensdag 28 november 2012

Familieportret - Jenna Blum


Vertaald door Kristofer Schipper
Uitgegeven bij Boekerij
461 blz.


Enkele dagen geleden werd in Mechelen het nieuwe Holocaustmuseum aan de Dossinkazerne geopend. Om de herinnering levendig te houden, maar ook, dat hoorde je in  allerlei interviews terugkomen, omdat het het belangrijk is om inzicht te krijgen in  de mechanismen  die uitsluiting en genocide mogelijk maken.

Hoe belangrijk het is om in het reine te komen met ons verleden is ook het hoofdthema van Het familieportret van Jenna Blum.  Het verhaal speelt zich af in Amerika, waar Trudy na de begrafenis van haar stiefvader Jack  helemaal geobsedeerd is door de vraag wie haar echte vader was. Waarom wil Anna, haar (Duitse) moeder,  die vraag niet beantwoorden? De vraag wordt des te prangender als ze ook nog eens een oude foto vindt, waarop zijzelf als kleuter staat samen met haar moeder en een man in SS-uniform. Het verleden moet je niet oprakelen, vindt Anna. Maar voor Trudy wordt de zoektocht naar de waarheid een kwestie van overleven. Dit is een heel boeiend gegeven, dat door Jenna Blum zeer geloofwaardig gebracht wordt. Een boeiende roman die  stof tot nadenken en discussie levert.  
★★★★☆

zondag 18 november 2012

Doodskap - Arnaldur Indriðason



Wie een Indriðason  in huis haalt, weet wat hij mag verwachten: een thriller van oerdegelijke Scandinavische kwaliteit. Een duistere winterse sfeer, hoofdpersonages met een meer dan behoorlijke diepgang, verankerd in de – niet altijd even fraaie – maatschappelijke realiteit: Doodskap heeft het allemaal. De plot blijft je tot het einde in spanning houden. Het moordmotief wordt bijzonder actueel omdat deze roman zich afspeelt tegen de achtergrond van de IJslandse bankencrisis. Hallucinant. Ik blijf fan.


★★★☆☆

donderdag 15 november 2012

Villa Triste – Lucretia Grindle


Vertaald door Saskia Peterzon-Kotte
Uitgegeven bij Bruna
480 blz.


De roman begint met het verhaal van twee zussen in Firenze die tijdens de Tweede Wereldoorlog betrokken raken in het verzet. Dat is op zich al een boeiende verhaallijn. Het wordt nog spannender als 40 jaar later een oude verzetsheld vermoord wordt in zijn appartement. Zijn mond is volgepropt met zout. Tijdens het onderzoek stoot inspecteur Pallioti op het dagboek van een van de twee zussen. Het procedé komt de roman ten goede: de voortdurende switch van verleden naar heden werkt zeer goed. Prima lectuur.

★★★★☆ 

zondag 4 november 2012

Zo ook op aarde – Davide Enia


Vertaald door Manon Smits
Uitgegeven bij De Bezige Bij
333 blz.

Zo ook op aarde begint in de boksring: de negenjarige Davidu oefent er voor het eerst in de boksschool van zijn oom Umbertino. Het is duidelijk, Davidu heeft talent, net als zijn (overleden) vader en zijn oom Umbertino, beiden bokslegendes in hun tijd. Met de bokswereld heeft Enia ook meteen een prachtige metafoor te pakken voor het doorsnee leven in Palermo: mokerslagen krijgen, uitdelen, incasseren, gevloerd worden, weer rechtkrabbelen … Davidu groeit op in een harde wereld waar een straatgevecht tussen schooljongens simultaan verloopt met een aanslag  van de maffia. Eén plein, twee gevechten. Politiesirenes, ambulances en geschreeuw. De soundtrack van Palermo.
Toch is dit geen maffiaroman geworden. Zo ook op aarde is een ontroerende roman over volwassen worden. Minstens zo belangrijk als het gevecht om de kampioenstitel is zijn strijd om een plek in het hart van Nina, de grote liefde van zijn leven.  Evengoed is het een ode aan de vriendschap. Tussendoor krijg je ook nog de oorlogsverhalen van zijn oom en grootvader te horen, menselijke verhalen die een stuk van de geschiedenis van Palermo weergeven. Een boek dat bij elke lezing een extra laagje prijsgeeft. 

★★★★★