★ heeft mij niet overtuigd
★★ niet slecht
★★★ goed
★★★★ een aanrader
★★★★★ een meesterwerkje

donderdag 1 mei 2014

De avonturen van het geniale bommenmeisje - Jonas Jonasson

Vertaald door Corry van Bree
Uitgegeven bij Signatuur
349 blz.

Zuid-Afrika. Dankzij haar rekentalenten en een verkeersongeluk slaagt Nombeko erin haar 'carrière' als latrinemeisje in te ruilen voor een job als schoonmaakster in een nucleair laboratorium. 
In Zweden krijgt een man met een obsessieve haat tegen het koningshuis een tweeling. Hij noemt hen Holger en Holger.  Voor de burgerlijke stand is er maar één Holger. 
Via ondermeer een alcoholverslaafde ingenieur, een kist antilopenvlees, een Chinese tolk en een boventallige bom weeft Jonasson hun levens dooreen. Het resultaat is een moderne schelmenroman die de lezer van het ene avontuur naar het andere stuurt.  De Zweedse koning en de presidenten van Zuid-Afrika en China en hun ministers zijn hun medespelers. Het doet allemaal heel erg denken aan de vorige roman van Jonasson, De honderdjarige man die uit het raam klom en verdween.   
De auteur moet gedacht hebben dat hij dat succes nog eens kon overdoen. Weer een hoofdpersonage dat zich uit het niets opwerkt tot (bommen)expert en zo met de groten der aarde onderhandelt na een reeks van Baron von Münchhausen-achtige avonturen. Maar ik vond er niets meer aan. Kritische lezers zijn dus gewaarschuwd: het origineel is beter dan de doorslag!

★★☆☆☆

Geen opmerkingen:

Een reactie posten