★ heeft mij niet overtuigd
★★ niet slecht
★★★ goed
★★★★ een aanrader
★★★★★ een meesterwerkje

maandag 23 augustus 2010

That Old Cape Magic, door Richard Russo.
Vertaald als Het inzicht van Griffin.


Als de personages uit de grote Amerikaanse romans (zoals De correcties van Franzen, of Revolutionary Road van Richard Yates) een staalkaart zijn van de Amerikaanse samenleving, dan hoeven alvast psychotherapeuten  zich nog geen zorgen te maken over hun  werkzekerheid. Onveranderlijk worstelen  de mannen en vrouwen uit deze romans met huwelijksproblemen, identiteitscrisissen, midlife- crisissen.  En ze willen allemaal zo hard. The American dream?
Zo ook Griffin in deze schitterende roman van Richard Russo. Afkomstig uit een academisch nest is Griffin nu zelf docent aan een universiteit aan de oostkust. Een status die zijn ouders nooit hebben weten te bemachtigen. Maar tegelijkertijd lijkt hij wel opgesloten in zijn huwelijk met Joy. Op weg naar een huwelijksfeest op Cape Cod raakt hij verward in zijn onvrede met zijn bestaan, zijn huwelijk dat op barsten staat en zijn ziekelijke drang om zich af te zetten tegen zijn ouders en zijn achtergrond. De reis naar de Cape, nog steeds de magische plek waar hij als kind met zijn ouders elk jaar  op vakantie kwam,  werkt als een soort catalysator. 
Jaren later is hij op weg naar het trouwfeest van zijn eigen dochter, inmiddels gescheiden van zijn vrouw, vele inzichten rijker en even zoveel illusies armer. 
'De middelbare leeftijd, begreep hij onderhand, was een periode in je leven waarin alles voorspelbaar was en toch zag je nooit iets aankomen.'
Prachtig zijn de scènes waarin hij rondrijdt met de asurn van zijn vader in de wagenkoffer. Dat hij er ook letterlijk niet in slaagt de asse uit te strooien, is een heel mooi en grappig beeld voor de krampachtige manier waarop Griffin zich probeert los te maken van zijn roots. Hilarisch ook de beschrijving van het incidentrijke trouwfeest van zijn dochter. De afwikkeling had wat mij betreft veel korter gekund. Niet in de ‘oplossing’ van de problemen als wel in de manier waarop Russo zijn personages tekent, zit de charme van deze roman. 
★★★★☆

Geen opmerkingen:

Een reactie posten