Eindejaarstijd, lijstjestijd. Niet bijster origineel, maar we gaan het toch doen.
Alleen zal mijn lijstje niet echt over de oogst van 2010 gaan. Het is gewoon een gelegenheid om mijn favoriete grafische romans of beter gezegd, mijn favoriete tekenaars/auteurs op een rijtje te zetten.
Dick Matena
Met stip op nummer 1
Matena's beeldroman Het dwaallicht is een van de schatten die ik koester in mijn bibliotheek. Iedere keer geniet ik weer van de sfeer die de beelden in perfecte samenspraak met de tekst van Elsschot oproepen. Een sfeer van gelatenheid, want de missie van Laarmans is van bij het begin gedoemd te mislukken. De zoektocht naar Maria van Dam is niet anders dan het najagen van een onbereikbare droom. Er is nauwelijks actie. En het decor is al even weinig spectaculair. Veel krijg je van de stad niet te zien. Matena zoomt meestal in op de personages. Die kijken niet echt om zich heen. De regen sluit hen op in hun eigen kringetje. Matena’s koloriet past hier zeer goed bij. De kunstenaar werkt het liefst met so(m)bere kleuren, grijs of bruingrijs.
Ook voor De avonden van Reve werkt die stijl wonderwel. Matena, die er een erezaak van maakt de tekst van de oorspronkelijke auteurs integraal weer te geven, heeft zich slechts eenmaal gewaagd aan kleuren voor zijn verstripping van Kort Amerikaans van Jan Wolkers.
Jacques Tardi
Nog zo’n grote meneer is Jacques Tardi. Dankzij hem heb ik Céline’s Reis naar het einde van de nacht gelezen. Zware kost, maar best verteerbaar in Tardi's versie. Boeiend vond ik ook De stem van het volk over de Franse commune in 1871 naar een roman van Jean Vautrin. Maar Tardi doet meer dan het werk van anderen verstrippen. Hij is ook groot in werk waar hij zowel het scenario als de tekeningen verzorgt zoals De loopgravenoorlog 1914-1918.
Joe Sacco
Bijzonder origineel zijn ook de journalistieke reportages van Joe Sacco, Onder Palestijnen. De intifada in beeld en Fixer. Een verhaal uit Sarajevo. Zijn tekenstijl herken je uit de duizend. Ongelooflijk hoeveel informatie Sacco in zijn tekeningen stopt. Deze strips vragen wel wat leesinspanning.
Art Spiegelman
Maus van Spiegelman doet al wat ouder aan, maar Spiegelman is dan ook één van de pioniers van het genre. Maus gaat over de strijd van Spiegelmans vader om als Poolse Jood te overleven tijdens de Holocaust. In deze graphic novel worden alle mensen als dieren voorgesteld: zo zijn de Joden muizen en de Duitsers katten. Je houdt het niet voor mogelijk dat een zwaar en beladen onderwerp als de holocaust in een strip kan behandeld worden. Maar het werkt: de wat knullig getekende figuurtjes palmen je in en het verhaal mist zijn impact niet.
Voor wie een vollediger overzicht wil van de beste grafische romans:
http://www.stichtingbeeldverhaal.nl/112/leeslijst-allerbeste-grafische-romans.htm
http://www.stichtingbeeldverhaal.nl/112/leeslijst-allerbeste-grafische-romans.htm
mooi overzicht!
BeantwoordenVerwijderenbij Tardi heb ik het wel meer voor zijn Isabelle Avondrood-reeks dan voor zijn oorlogsbeslommeringen maar het is zeker een (strip)auteur waar men rekening mee moet houden :)