Keukenconfessies van Anthony Bourdain
Berichten uit de culinaire onderbuik
Anthony Bourdain kende ik al van zijn culi-thriller Tot op het bot. Bloedstollend rauw verhaal dat zich afspeelt in het keukenwereldje van New York, waar scherpe messen en tot op het bot fileren tot de dagelijkse gang van zaken horen. Keukenconfessies. Berichten uit de culinaire onderbuik is al even straffe kost. Geen roman deze keer, maar een blik achter de schermen van restaurantkeukens. Chef-kok Bourdain schrijft met veel humor over zijn collega’s die hij “gedegenereerde gekken, aan drugs verslaafd geteisem, insluipers, gewelddadige dronkelappen, viespeuken en psychopaten” noemt. Wie aan dit boek begint, wapent zich best tegen reuzenporties vuilbekkerij, hoofdstukken vol (Frans) keukenjargon en een goor sfeertje. Wie zich ergert aan de dagelijkse aanwezigheid van kookprogramma’s op televisie en Gordon Ramsay en Peter Goossens vooral als bullebakken ervaart, begint er best niet aan. Keukenconfessies is nog heftiger. Maar het moet gezegd, het is ook fascinerend. En van hoofdstukken als ‘Van onze keuken naar uw tafel’ en ‘Koken als een prof’ steek je nog wat op ook. Met gemengde gevoelens zou ik zeggen: weet waaraan je begint!
★★☆☆☆
★★☆☆☆
Geen opmerkingen:
Een reactie posten