Pagina's

vrijdag 7 oktober 2011

Kijken en lezen ... 10 x Internationaal Filmfestival Gent


Wie graag leest vindt altijd wel nieuwe inspiratie om aan leesvoer te geraken. In oktober is dat dus het Internationale Filmfestival van Gent. En hoewel de meeste films allang niet meer  vertrekken van een boek, heb ik toch een klein lijstje bij elkaar gesprokkeld van films die teruggaan op een roman.1. “The Help” is een adaptatie van de gelijknamige bestseller van Kathryn Stockett,  in het Nederlands  verschenen als Een keukenmeidenroman. Het verhaal wordt verteld door drie zwarte vrouwen die in de jaren ‘60 werken in de huizen van blanke Amerikaanse gezinnen.  De rassenscheiding vanuit een boeiend perspectief.

2. Wie genoot van Fernando Meirelles’ The Constant Gardener, zal waarschijnlijk ook wel geïnteresseerd zijn in Tinker, tailor, soldier, spy van  Tomas Alfredson. Beide films zijn gebaseerd op de gelijknamige romans van John Le Carré.

3. “We need to talk about Kevin” van Lynne Ramsay is de verfilming van Lionel Shriver’s We moeten het even over Kevin hebben. Shriver maakte eerder  al indruk op mij met Dat was het dan.
                       
4. “Headhunters” van Morten Tydlum is de verfilming van Jo Nesbø’s succesvolle misdaadroman. Met Harry Hole, de aan drank verslaafde commissaris, als hoofdpersonage.

5. In Mildred Pierce”  ontleedt Todd Haynes de Amerikaanse middenklasse van de jaren dertig tot op het bot. Deze film, eigenlijk een tv-reeks, gaat terug op de roman van James Cain. Met Kate Winslett in de hoofdrol.

6. “E-love”
Chick lit en chick flicks scoren goed. Daarom krijgt “E-love” hier ook een plaatsje. Film van Anne Villacèque naar het gelijknamige boek van Dominique Baqué.

7. Poulet aux prunes” of “De muzikant” van Marjane Satrapi & Vincent Paronnaud.
Na Persepolis zoekt de Frans-Iraanse schrijfster van graphic novels Marjane Satrapi de inspiratie opnieuw in haar eigen familie, dit keer bij haar achteroom: een violist verliest zijn lievelingsviool en besluit uit het leven te stappen.

8.  “Blue Bird” of  De blauwe vogel”
Vlaams-Afrikaanse film van Gust Van den Berghe gebaseerd op het enige sprookje dat Maurice Maeterlinck ooit schreef.                        

9. “The Magic Trip”
Ken Kesey (van One Flew over the Cuckoo’s Nest) toerde in 1964 in een psychedelische bus rond door Amerika.  In zijn gezelschap bevond zich o.m. Neal Cassady, die model stond voor de legendarische Dean Moriarty uit On the road van Jack Kerouac.  Alex Gibney en Alison Ellwood bewerkten hun filmmateriaal tot dit unieke document.

10. “Jane Eyre” in de verfilming van Fukunaga. Een klassieker die blijft inspireren. Misschien ook het moment om de roman van Charlotte Brontë nog eens te herlezen of wie weet, te ontdekken. 

Een heerlijk gevarieerd lijstje is het geworden. Met plezier gemaakt voor wie tussen de vele films door ook nog een boek wil lezen. 

Zelf las ik nu even een leesstop in om tussen de vele boeken door  hier en daar een film mee te pikken. Daarna laat ik het leesbeest in mij weer los en ben ik er terug met een nieuwe aflevering.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten