Pagina's

woensdag 28 december 2011

De vroolijke tocht – Cyriel Buysse


Sinds ik wat aan het experimenteren ben met mijn e-reader, verloopt mijn leesparcours wat eigenzinniger. Zo kwam ik, geïnspireerd door het gelijknamige radioprogramma van Michiel Hendryckx, uit bij De vroolijke tocht van Cyriel Buysse.
In oktober 1911 maakte Buysse in het gezelschap van drie dames een autotocht door Frankrijk. Met veel enthousiasme beschrijft hij hoe ‘de automobiel’ hem tot in het kleinste dorpje brengt. Een nieuw soort toerisme is geboren en Buysse geniet met volle teugen, en dat voel je.
Misschien is de wijdlopigheid van zijn beschrijvingen wel wat wennen voor de lezer van vandaag.  Mij hinderde dat nauwelijks, het deed me denken  aan mijn eigen eerste reisindrukken van Frankrijk, toen alles nog met een overweldigende frisheid op mij afkwam, nog niet afgesleten door te veel déja-vu’s’. De fascinatie én monotonie van de landschappen van Bourgogne, de onweerstaanbare Pyreneeën in het zuiden, de kleuren van de Provence, de loodzware hitte van de garrigues en het maquis van de Corbières, ‘le vin, le pain et le Boursin’… Frankrijk was het eerste land dat we als toerist wat beter leerden kennen en Buysse raakte bij mij dus zeker een gevoelige snaar. Ik was ook aangenaam verrast dat een tekst van het begin van de vorige eeuw nog zo goed werkte.
Ik las De vroolijke tocht op mijn e-reader. Je kan de tekst gratis downloaden via allerlei sites. Wie toch zweert bij het gedrukte exemplaar hoeft niet te wanhopen. Het werk is onlangs opnieuw uitgegeven door Lannoo naar aanleiding van een radioprogramma van fotograaf-reporter Michiel Hendryckx voor Klara. Hendryckx doet precies honderd jaar later de tocht van Buysse nog eens over. In de nieuwe uitgave is de spelling geactualiseerd. Bovendien krijg je de cd’s van het radioprogramma erbij!
✮✮✮✩✩

Geen opmerkingen:

Een reactie posten