Pagina's

dinsdag 13 maart 2012

Het lied van de grotten - Jean M. Auel


Vertaald uit het Engels door Henny van Gulik & Ingrid Tóth
Uitgegeven bij  A.W. Bruna
774 blz.

Wie Auel zegt, zegt bestseller. Op het einde van de vorige eeuw waren miljoenen lezers in de ban van Auel’s reeks Aardkinderen, waarin ze  een behoorlijk geslaagde simulatie geeft van het leven van de prehistorische mens. De lotgevallen van  Ayla, die als klein meisje haar ouders en haar volk verloor bij een aardbeving, opgevoed wordt door de Stam en tenslotte weer bij haar volk terechtkomt via de knappe blonde Jondalar,  waren hartverwarmend én interessant om lezen, dankzij de grondige research die aan de reeks voorafging. Maar waar de eerste delen elkaar nog vrij snel opvolgden, 1980, 1989, 1985, 1990, leek de machine  daarna wat te sputteren.  Deel 5 kwam er pas in 2002 en op Het lied van de grotten, het zesde deel, was het nog eens 9 jaar wachten.
En dan neem je als auteur wel een groot risico. Daar betaalt dit boek de tol voor. Als lezer heb je ondertussen een heel parcours afgelegd, en de omslachtige vertelstijl van Auel doet de vonk niet meer overspringen. Respect nog steeds voor de grondige studie die aan het werk is voorafgegaan, maar de prehistorische grotten met hun rotsschilderingen worden wel heel uitgebreid beschreven. Idem dito voor de geneeskundige werking van de kruiden en de pogingen om de spiritualiteit van de prehistorische mens in beeld te brengen. 
Het is, zoals alle delen van de reeks trouwens, een liivig boek, te lijvig zelfs: dit boek had niet half zo veel bladzijden moeten tellen.
Het zal wel dat je de lezer zijn geheugen nog even wil opfrissen, zeker als er zo veel tijd is tussen de delen, maar de herhalingen zijn hier echt irritante bladvulling geworden.  Met dit boek leert iedereen diagonaal lezen. Het open einde van dit zesde deel doet mij vrezen dat er nog een deel zal volgen. Gelet echter op de snelheid waarmee Auel publiceert  hoeven we ons nog niet direct zorgen te maken …
✭✩✩✩✩
Geen opmerkingen:

Een reactie posten