★ heeft mij niet overtuigd
★★ niet slecht
★★★ goed
★★★★ een aanrader
★★★★★ een meesterwerkje

maandag 5 maart 2012

De weg naar het Avondland – Jan Leyers

Uitgegeven bij Van Halewijck
479 blz.

Dit is het boek dat je waarschijnlijk vooral leest als aanvulling bij de tv-reeks. Het voordeel van de  filmbeelden is dat ze hun verhaal onmiddellijk vertellen, het boek biedt dan weer wat meer ruimte voor reflectie.
Het boek begint sterk met de aflevering van de gids in het Nationaal Museum van Ethiopië, die  uitleg geeft bij de ruim 3 miljoen jaar oude botten van ‘Lucy’, maar zelf niet in de evolutieleer gelooft. Qua contrast tussen twee werelden kan dat tellen.
En hoewel de spanningscurve wat op en neer gaat, is het verslag van de lange reis vanuit Afrika, het midden-Oosten, de Zwarte Zee, de Kaukasus door de Oekraïne terug naar Europa, door de band genomen boeiend en zeer onderhoudend geschreven. Misschien dat  het laatste hoofdstuk wat drammerig wordt: de stop in Berlijn wordt wat lang uitgesponnen en de westerse waarden worden steeds meer vernauwd tot de idealen van de  Verlichting.  
Met een gesprek met een Ethiopiër in  de thuisstad van de auteur,   probeert de auteur de cirkel van zijn queeste mooi rond te krijgen, en hier blijf ik toch wat op mijn honger zitten. De inwijkeling weet niet meer te bedenken dan dat er hier iets ontbreekt en dat ze dat zouden moeten vinden. En daarmee lijkt Leyers genoegen te nemen als conclusie voor zijn zoektocht naar de verschillen tussen oost en west.
✭✭✩✩✩

Geen opmerkingen:

Een reactie posten