★ heeft mij niet overtuigd
★★ niet slecht
★★★ goed
★★★★ een aanrader
★★★★★ een meesterwerkje

zaterdag 6 oktober 2012

Niemand overleeft alleen - Margaret Mazzantini


Vertaald door Miriam Bunnik en Mara Schepers
Uitgegeven bij Wereldbibliotheek
173 blz.

Gaetano nodigt zijn ex uit op een etentje in een restaurant. Hij wil het over de omgangsregeling voor de kinderen hebben. Het etentje wordt een fiasco. Er is zo veel frustratie, wrok, haat … ‘Een opeenvolging van gekibbel van een bedroevend laag niveau’, zoals ze zelf zeggen.
Toch waren ook Gaetano en Delia  tien jaar  geleden heel erg verliefd. Hoe is het zo ver kunnen komen? De roman komt zeker niet in aanmerking als feelgoodnovel, daarvoor is de confrontatie soms te pijnlijk.
Mazzantini zet intense scènes neer, heel visueel, bijna filmisch. Het tijdsbeeld wordt eerder subtiel geëvoqueerd : een Italiaanse stad, in het eerste decennium van deze eeuw. Wat een contrast met haar vorige roman Ter wereld gekomen, waarin Sarajevo bijna de hoofdrol speelt. Ik heb zelf een uitgesproken voorkeur voor romans waar de achtergrond minstens even belangrijk is als het verhaal van de personages. Dat verklaart waarom ik nogal zuinig was bij mijn sterrenbeoordeling, maar liefhebbers van de moderne psychologische roman zullen deze laatste van Mazzantini zeker smaken.
★★☆☆☆

Geen opmerkingen:

Een reactie posten