Pagina's

zaterdag 29 september 2012

Het vergeten jaar van Salvatierra - Pedro Mairal


Uitgegeven bij Athenaeum‒Polak & Van Gennep
Vertaald door Corrie Rasink
142 blz.

Het verhaal speelt zich af op het Argentijnse platteland. Miguel vindt na de dood van zijn vader Juan Salvatierra een zeer merkwaardig schilderij. Vier kilometer lang is het en het bestaat uit beschilderde rollen, waarop zijn vader  zijn leven en zijn omgeving verbeeldde.  Als hij samen met zijn broer besluit het doek aan een Nederlands museum te verkopen, ontdekken ze dat er een jaar ontbreekt in de chronologie. Waar is dit doek gebleven? Waarom is het verdwenen?
De plot wordt dan een zoektocht naar het verdwenen doek, maar de eigenlijke zoektocht is die naar de vader met wie hij maar een moeizame relatie had. De vader die hij nauwelijks kende en die in het gewone leven weinig communicatief was, ook al omdat hij van zijn negende stom was na een ongeluk met een paard. 
De kracht van deze novelle zit in de beschrijving van het Argentijnse landschap en het plattelandsleven, dat via het schilderij een tweede keer in beeld komt.  Ook het beeld van de zoon die met het schilderij ook zijn eigen jeugd en zijn vaders leven uitrolt, is in al zijn eenvoud indrukwekkend.
★★★☆☆

Geen opmerkingen:

Een reactie posten