★ heeft mij niet overtuigd
★★ niet slecht
★★★ goed
★★★★ een aanrader
★★★★★ een meesterwerkje

zaterdag 16 februari 2013

De gevangene van de hemel - Carlos Ruiz Zafon

-->
Vertaald door Nelleke Geel
Uitgegeven bij Signatuur
318 blz.
 
Je moet al bijna van een andere planeet zijn om nog niet van Zafon gehoord te hebben, of tenminste toch van zijn bestsellerreeks rond Barcelona. Geen boek heeft Barcelona beter op de kaart gezet dan De schaduw van de wind, een bizarre roman over  Barcelona onder de dictatuur van Franco. 
Het leek onwaarschijnlijk dat Zafon het succes van zijn eerste bestseller in de reeks over Barcelona nog kon overtreffen. Ik weet niets van verkoopcijfers maar zeker qua leesplezier heeft Zafon zichzelf met De gevangene van de hemel  (deel drie van de ondertussen vierdelige reeks rond het Kerkhof der Verboden Boeken) weer eens overtroffen.  
In deze roman keert Zafon terug naar het verleden van Fermin. Als op een dag een rare klant een heel duur boek koopt in het antiquariaat van de Sempere’s met een duistere boodschap voor Fermin, wordt dat verleden weer heel levendig. En daar zit de kracht van deze roman: uit het individuele verhaal van Fermin  komt zo pijnlijk scherp een van de donkerste perioden uit de geschiedenis van de stad naar voren, een periode van intimidatie, foltering en executies, het handelsmerk van het Francoregime na de Burgeroorlog. Geen spielerei  deze keer met surreële elementen, maar op de eerste plaats een zeer sterk episch verhaal. En op het einde van de roman zet Zafon mooi de deur open naar een vierde deel. 
Voor de trouwe Zafon-fans zijn de personages  oude bekenden, maar ook nieuwe lezers kunnen deze roman probleemloos lezen.
★★★★☆

Geen opmerkingen:

Een reactie posten