★ heeft mij niet overtuigd
★★ niet slecht
★★★ goed
★★★★ een aanrader
★★★★★ een meesterwerkje

zaterdag 2 februari 2013

Reizen zonder John - Geert Mak


Atlas-Contact
EPUB

In de jaren vijftig kwamen alle wonderen uit Amerika! Een halve eeuw later vraagt Geert Mak zich af of Amerika nog steeds het land van de toekomst is. Is  Main Street nog steeds het centrum van de wereld? In Reizen zonder John – Op zoek naar Amerika zoekt hij het uit en hij volgt daarbij min of meer de historische reis van John Steinbeck, zoals hij die beschreef in Travels with Charley. Steinbeck trok in 1960 door de Verenigde Staten in zijn omgebouwde truck Rocinante, daarbij vergezeld van zijn poedel Charley. Reizen zonder John wil zowel een zoektocht zijn naar het Amerika van nu, als een commentaar op Steinbeck’s  reisverslag.


Het is een leeservaring met ups and downs geworden. Zowat halfweg in deze dikke pil van meer dan 500 blz. had ik er bijna de brui aan gegeven.  Voor mij was Steinbeck een beetje te aanwezig: het was meer reizen mét John dan zonder.  
Gelukkig gooit Mak het roer nog tijdig om en het eindsaldo is positief. Uiteindelijk heb je als lezer heel wat meegekregen: fundamentele inzichten zoals waar die gepolariseerde tegenstelling  tussen Conservatieven en Republikeinen vandaan komt en wat de gevolgen daarvan zijn op (de impasse in) het beleid, maar evengoed concretere bedenkingen bij hoe het komt dat bijna vijf jaar na de storm Katrina (in 2005) hele stadsdelen in New Orleans er nog steeds uitzien als verwoeste gewesten.
Voor wie een volgehouden leesinspanning kan opbrengen is dit boek een aanrader.
★★★☆☆


Geen opmerkingen:

Een reactie posten