Pagina's

zondag 20 januari 2013

De gele vogels – Kevin C. Powers


Vertaald door Peter Abelsen
Uitgegeven bij Prometheus
238 blz.

De gele vogels, een roman over de oorlog in Irak, is het debuut van Kevin Powers, die als 17-jarige soldaat diende in Irak.
Al van bij de eerste bladzijden wordt het duidelijk dat deze roman diep onder je huid zal kruipen.  Net zoals de piepjonge soldaten Bartle en Murphy ook diep in zichzelf moeten graven, “op zoek naar hun gemene kant”. Dat houdt Sterling, hun sergeant en overlevingsexpert bij uitstek, hun voor. Het wordt al snel duidelijk dat Murphy  niet uit het goede hout is gesneden, lees : te menselijk is. Het blijft tot het einde spannend hoe hij aan zijn eind is gekomen en wat de rol van Sterling en van Bartle daarin is geweest.
De beelden in deze roman zijn heel intens en bijna verraderlijk poëtisch. Ze hakken  in al hun schoonheid   op je in en nestelen zich voorgoed in je geheugen waar je andere oorlogsbeelden had opgeslagen.
Een aanrader dus, maar een met een bedenking: wie wil je de gruwel van een oorlog aanraden, behalve dan degenen die van jonge mensen vechtmachines maken, nodig om de hel te overleven. 
★★★★★

Geen opmerkingen:

Een reactie posten