Pagina's

zondag 14 april 2013

Stoner – John Williams


Vertaald door Edzard Krol
Uitgegeven bij Lebowski
320 blz. 

    

Stoner is een onwaarschijnlijk mooi geschreven roman over het weinig opzienbarende leven van een weinig opzienbarende man’ , aldus de uitgevers. Beter en korter kan je het niet samenvatten, denk ik. 

William Stoner wordt door zijn vader  naar de universiteit gestuurd voor een landbouwopleiding. Hij werkt hard en slaagt, hoewel hij als boerenjongen niet direct op zijn plaats lijkt  in het studentenwereldje. In zijn tweede jaar wordt hij plots  geraakt door het vak Engelse literatuur en hij verandert van richting. Stoner schopt het uiteindelijk tot docent. Stoner is zowel een psychologische roman als een roman over het universiteitsleven met zijn vele intriges.  Ondertussen krijg je ook een tijdsbeeld mee van Amerika tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw.

Wat mij in dit boek eerst aantrok was de cover met de ruige kop. Die deed mij een beetje denken aan een van de visserskoppen van fotograaf Vanfleteren. En finaal werd ik geraakt door de zoektocht van Stoner naar de diepere zin van alles, van dit leven. En hoewel zijn uiteindelijke conclusie niet direct rooskleurig is, is Stoner toch geen pessimistische roman geworden.  Wel is het een ernstig boek geworden, over een eerlijke harde werker die trouw aan zichzelf er het beste probeert van te maken. Stilistisch steekt deze roman met kop en schouders uit boven de middelmaat. De moeite waard.
★★★★☆

Geen opmerkingen:

Een reactie posten