Pagina's

woensdag 24 april 2013

Open City - Teju Cole

Vertaald door Paul van der Lecq
Uitgegeven bij De Bezige Bij
314 blz.

De eerste vraag die mensen je stellen over een boek is meestal: waarover gaat het? Daar kan je bij Open stad niet echt meteen op antwoorden. Een plot is er niet. Toch wil ik de vraag niet ontlopen. De hele roman wordt verteld vanuit het standpunt van Julius, een jonge Nigeriaanse medicus in New-York, die om aan de stress van zijn werk en de onrust in zichzelf te ontsnappen  grote wandelingen maakt door de stad.  Hij ontmoet mensen, observeert wijken en hun bewoners, en reflecteert. Als lezer krijg je weetjes in overvloed mee, want Julius is een belezen man. Over zijn eigen leven integendeel krijg je slechts met mondjesmaat en quasi terloops wat informatie.  Toch blijkt zijn achtergrond en verleden een grotere rol te spelen dan hij laat uitschijnen. Hij onderneemt zelfs een reis naar Brussel, waar hij zijn oma van Duitse origine hoopt te vinden. Maar eenmaal in Brussel verdwijnt het oorspronkelijke reisdoel helemaal uit het vizier. Wel valt daar voor de eerste maal de term ‘open stad’, een stad die geen grenzen of kleuren kent, een globale stad. Voor Vlaamse lezers zijn de statements over Brussel soms zeer herkenbaar, maar evengoed doen ze soms de wenkbrauwen fronsen.
Brussel is  natuurlijk maar een zijsprongetje. Uiteindelijk gaat het in ‘Open stad’ vooral over New York en het is daar dat de thema’s van deze roman steeds duidelijker worden: identiteit, multiculturaliteit, loyaliteit.   
Boeiende roman die je mee laat denken over het leven in een moderne ‘open’ stad. En nu maar wachten tot ergens iemand deze roman omvormt tot een graphic novel. Daar heeft ‘Open stad’ het juiste profiel voor.
★★★★☆

Geen opmerkingen:

Een reactie posten