★ heeft mij niet overtuigd
★★ niet slecht
★★★ goed
★★★★ een aanrader
★★★★★ een meesterwerkje

woensdag 11 februari 2015

Papegaai vloog over de IJssel - Kader Abdolah

Uitgegeven bij Prometheus
447 blz.
Papegaai vloog over de IJssel is het migratieverhaal van Memet en zijn zieke dochtertje.   Hij komt illegaal het land binnen maar verovert zich toch  een plek in een van de kleine dorpjes aan de IJssel in de buurt van Zwolle, waar hij met nog vier andere buitenlandse families  gehuisvest wordt. Memet houdt van auto’s en van vrouwen, en ze kleuren het boek.  
Parallel met Memet’s individuele lot wordt ook het verhaal van de migratie in Nederland verteld, een proces dat met vallen en opstaan verloopt. Je ziet heel mooi hoe de houding van de doorsnee Nederlandse dorpeling balanceert tussen bang en afwachtend en behulpzaam en joviaal. Bij elke grote schok in de buitenwereld, zoals 9/11 en dichter bij huis de moord op Pim Fortuyn, trillen de dorpen mee.  De maatschappij verhardt,  de politiek spint er garen uit, de media zitten er bovenop. 

Doordat Kader Abdolah ook een migratie-achtergrond heeft,  doet Papegaai vloog over de IJssel je met andere ogen kijken naar de leefwereld van de anderstalige migrant. En dat werkt licht vervreemdend : wie gedraagt zich  uiteindelijk het vreemdst, de inwijkeling of de autochtoon?   Kader Abdolah doet verder ook geen expliciete uitspraken over het succes van het inburgeringsproces. De lezer moet zelf zijn conclusies trekken.  Je kan niet anders dan de verharding constateren en dat stemde mij althans niet vrolijk.  Tegelijkertijd ving ik ook een ander signaal op: terwijl de politiekers om het hardst roepen,  keert de rust in de dorpen na elke mediastorm als vanzelf terug. Uiteindelijk zijn daar vooral de individuele relaties doorslaggevend. Een boeiende roman! 
★★★★

Geen opmerkingen:

Een reactie posten