★ heeft mij niet overtuigd
★★ niet slecht
★★★ goed
★★★★ een aanrader
★★★★★ een meesterwerkje

maandag 14 maart 2016

De Cicero-trilogie - Thomas Harris

   
                                      


           

Indrukwekkende trilogie over Cicero en het verval van de republiek in de eerste eeuw voor C. 
Ik geef toe dat ik even getwijfeld heb of ik ze alle drie zou lezen. Want het was mij van in het begin om nummer drie te doen. En ja, het vergde wel wat inspanning maar het was zeker de moeite waard. 
Het hele verhaal wordt verteld door de ogen van Tiro, Cicero's slaaf/secretaris.  Dat schept wat afstand en geeft je ook inkijk in zijn kleinere kantjes. 
In deel 1, Imperium  zie je vooral hoe de jonge advocaat Cicero de knepen van het vak leert.  Hij is niet van nobele afkomst en zal moeten knokken om zich een plaatsje tussen de groten te verwerven. Het toont Rome als een grote krabbenmand waar je alleen met list en strategie kunt overleven.
In Lustrum krijgt hij eindelijk  het begeerde ambt van consuls. Het is meteen ook een zeer turbulente periode in zijn leven, de periode van de beroemde Catilinarische redevoeringen, met oa. Hoelang nog, Catilina, zal je ons geduld misbruiken?  Na 2 delen heb ik een korte pauze ingebouwd: zo'n intense onderdompeling in de Romeinse politiek met zijn gekonkel,  verraad en intriges, daar word je niet vrolijk van.  
En dan eindelijk het sluitstuk van de reeks, Dictator.  
Het boek beschrijft een van de de woeligste periodes uit de geschiedenis van Rome, met oa de val van de republiek, de moord op Caesar en het begin van het keizerrijk. Dat maakt het zeer spannend om te lezen. Ondertussen ben je ook zo vertrouwd geraakt met de personages uit Cicero's omgeving dat je ten volle kunt genieten van het verhaal. Het is ook de periode waarin Cicero meer dan vroeger tijd heeft om zich te verdiepen in filosofie en literatuur. Genoeg stof dus om over na te denken.   
Een aanrader voor liefhebbers van de klassieke geschiedenis en voor wie niet bang is van een volgehouden leesinspanning.

Imperium ★★★
Lustrum   ★★★
Dictator   ★★★★Geen opmerkingen:

Een reactie posten