Pagina's

maandag 8 februari 2016

Jij zegt het - Connie Palmen


Uitgegeven bij Prometheus
240 blz.

Jij zegt het is een roman over het passionele en kortstondige huwelijk van Ted Hughes en Sylvia Plath, een van de meest besproken literaire koppels van de vorige eeuw.  Na de zelfmoord van Sylvia is Ted Hughes de geschiedenis ingegaan als de harteloze boeman, die door een affaire zijn vrouw de dood injoeg. Feit is dat Plath manisch-depressief was en worstelde met het leven tout court.  
Palmen laat in haar roman Ted Hughes zelf aan het woord, om zijn  kant van het verhaal te vertellen. En ze doet dat zo overtuigend dat je helemaal vergeet dat het een roman is. Toch is het dat op de eerste plaats, een aangrijpende roman over een verwoestende liefde, die diep geworteld is in de realiteit en mede daardoor leest als een biografie. 
Ik heb niet alles van Connie Palmen even graag gelezen, maar was nu wel onmiddellijk verkocht door haar manier van schrijven. Mooie leeservaring, als je zowel door de stijl als de inhoud geraakt wordt. 

Op mijn leeslijstje staan nu ook Birthday Letters, een dichtbundel van Ted Hughes en The Bell Jar, de roman van Sylvia Plath die ik graag wil herlezen. En  wie weet, ook wel haar dagboeken.  

★★★★1/2
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten