★ heeft mij niet overtuigd
★★ niet slecht
★★★ goed
★★★★ een aanrader
★★★★★ een meesterwerkje

dinsdag 13 februari 2018

Wees onzichtbaar - Murat Isik

Uitgegeven bij Ambo/Anthos
597 blz.


In het oog springende titel al, om mee te beginnen.  De vlotte schrijfstijl van Isik  en het ijzersterke verhaal zorgen  voor de rest.  Dit is een roman die indruk maakt. 
Wees onzichtbaar is het verhaal van een jonge  Turkse (*) immigrant Metin, die op 5-jarige leeftijd met zijn ouders via Duitsland naar Nederland komt. Uiteindelijk komt hij  terecht in een van de hoge flatgebouwen van de Bijlmermeer, een zeer ambitieus en vooruitstrevend woonconcept was, geïnspireerd door oa. Le Corbusier, een modelwijk eigenlijk. 
* Metin noemt zichzelf eerder Zaza, een minderheidsgroep in Turkije. 

Bijlmerflats, dan denken wij onmiddellijk aan de Bijlmerramp: op 4 oktober 1992 crashte een Boeing-747 vrachtvliegtuig van de Israëlische maatschappij El Al op twee flatgebouwen van de Bijlmermeer, met officieel 43 doden als gevolg.  
Toch is het niet die vliegtuigramp die het leven van de  jonge Metin  overho, op haalt. Zijn parcours is gewoon lastig over de hele lijn. Op het thuisfront is er zijn vader, met wie meestal geen huis te houden valt.   En op school is het knokken om overeind te blijven. Wees onzichtbaar is dan ook op de eerste plaats een ontroerend mooie coming-of-ageroman. En die levert schitterende  karakters af, de onberekenbare vader, de moeder die elke dag een beetje weerbaarder en mondiger wordt. De leraars, de klasgenoten, de buurtjongens: schitterende portretten zijn het, stuk voor stuk. 
En dat je dat alles ziet gebeuren tegen de achtergrond van de Bijlmermeer, dat  maakt het nog specialer. Wat een modelwijk had moeten worden, wordt heel snel een kankerplek, een toevluchtsoord voor junkies en krakers. Die verloedering van een hele wijk is evengoed het onderwerp van deze roman. 
Wie bang is om in deze roman  alleen maar doffe ellende tegen te komen, kan ik geruststellen.  Murat Isik laat in zijn roman ook voldoende ruimte voor de mooie momenten.  Een aanrader, met deze kleine bedenking: je leest Wees onzichtbaar vooral voor het verhaal en de personages en niet voor de stijl. Die is   vlekkeloos vlot, maar springt er ook nergens bovenuit. 

★★★★1/2

BewarenBewaren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten