★ heeft mij niet overtuigd
★★ niet slecht
★★★ goed
★★★★ een aanrader
★★★★★ een meesterwerkje

vrijdag 19 januari 2018

Never let me go - Kazuo Ishiguro

Uitgegeven bij Vintage Books
272 blz.Never Let Me Go is een mooie psychologische roman over vriendschap.  Het is het verhaal van Kathy, die terugkijkt op haar leven en dat van haar beste vrienden Ruth en Tommy. Ze begint haar verhaal als ze werkt als verzorgster in een revalidatiekliniek, waar Ruth verblijft na een orgaandonatie.  Ishiguro ( die we natuurlijk kennen van The remains of the Dayhoudt zijn verhaal opzettelijk vrij vaag. Als lezer vermoed je veel, maar duurt het wel een tijd voor je precies weet wat er zo speciaal is aan Tommy, Ruth en Kathy en de andere kinderen die samen met hen in de kostschool van Hailsham opgegroeid zijn. Wat wel snel duidelijk is, dat de jongeren in Hailsham klaargemaakt worden voor een missie in de toekomst. En ook zij krijgen niet meteen het hele verhaal te horen.  Omdat ze zo afgezonderd leven, afgeschermd eigenlijk, beleven ze alles ook met een zekere afstand.  Alsof ze alles wat hen overkomt toch altijd al wat meer relativeren, in het licht van wat zal komen... Zo voelt de lectuur van het boek ook aan: alsof er een filter voor je leeslens zit.   
De roman biedt zeker veel stof voor discussie. Met zijn science fiction randje is het ook wel een ideeënroman, die het waarschijnlijk erg goed doet in Engelse klaslokalen. Mijn (Engelse) versie van het boek had alvast een bijlage voor GCSE English Literature, een soort eindexamen voor secundaire scholen. 
Toch heb ik de roman vooral geapprecieerd omdat het zo mooi over vriendschap gaat. Over trouw en verraad, over verlies en solidariteit, over verbondenheid en eenzaamheid. 
Een aanrader.
★★★★

De roman uit 2005 is in het Nederlands uitgegeven als Laat me nooit alleen en is ook verfilmd, met in de hoofdrollen  Carey Mulligan, Keira Knightley en Andrew Garfield. De naam Kazuo Ishiguro kennen we natuurlijk van The Remains of the Day.  Geen opmerkingen:

Een reactie posten