Pagina's

donderdag 24 maart 2011

Diego en Frida van Jean-Marie Le Clézio


Frida Kahlo en Diego Rivera. Misschien wel het kleurrijkste kunstenaarspaar van de twintigste eeuw.  Sinds de film Frida (met Selma Hayek in de hoofdrol)  is vooral haar tragische leven bij een groter publiek bekend. Na een busongeluk blijft ze gehandicapt en haar leven zal altijd getekend zijn door fysieke pijn. Haar ontmoeting met kunstenaar Diego Rivera  bepaalt de rest van haar leven. Zelf spreekt ze van twee zware ongelukken in haar leven:  “één waarin een tram me aanreed, het andere was mijn man."   
Het lijkt moeilijk om van  de levens van deze controversiële en passionele  kunstenaars een saaie biografie te maken. Toch was Le Clézio daar bijna in geslaagd. In zijn visie op het kunstenaarspaar staat het ideaal van de (Mexicaanse) revolutie centraal en de biograaf  laat een hele resem namen de revue passeren, namen van politici, kunstenaars, schrijvers, dikwijls alleen bekend in de Mexicaanse context.  Dat en de vermelding van de vele plaatsen die het paar aandoet, van de Verenigde Staten tot Rusland en Europa, zijn wel heel veel feiten in deze biografie en dat is niet altijd even bevorderlijk voor het leesplezier.  Gelukkig heeft de biograaf in de tweede  helft van het boek meer aandacht voor wat zich afspeelt tussen Diego en Frida, en voor de eigenheid van hun œuvre.  
Jammer ook dat het boek zo sober is uitgegeven. In een biografie over twee schilders die zo’n uitgesproken kleurenpalet hanteerden, zijn de zwart-wit illustraties middenin een magere troostprijs.
Het zijn de sterke persoonlijkheden van Diego en Frida en de persoonlijke, mythologisch geïnspireerde interpretatie ervan door Le Clézio, die maken  dat deze biografie toch nog steeds meer dan de moeite waard blijft.
★★★☆☆
    

1 opmerking:

  1. Ik zou hier graag verwijzen naar de film die gemaakt is over het leven van deze kunstenares. De titel is "Frida". Een heel mooie en aangrijpende prent ...

    BeantwoordenVerwijderen