★ heeft mij niet overtuigd
★★ niet slecht
★★★ goed
★★★★ een aanrader
★★★★★ een meesterwerkje

donderdag 7 april 2011

Bonita Avenue van Peter Buwalda

Uitgeverij: De Bezige Bij, Amsterdam

Aantal pagina's: 544 blz


Niets is wat het lijkt. Sigerius, rector magnificus van  een kleinere Nederlandse universiteit, scheert hoge toppen in de academische wereld en wordt binnenkort ook minister van Onderwijs. Privé gaat het hem minder voor de wind. Met een stiefdochter en schoonzoon in de pornobusiness, en een zoon (zijn enige en echte) die net een gevangenisstraf voor doodslag heeft uitgezeten, beleeft de man in 2000 een hete zomer, nog eens in de verf gezet door de  grote vuurwerkramp waardoor Enschede dan juist getroffen wordt.
Deze 3 verhaallijnen zitten verbluffend knap in elkaar geweven en de auteur houdt er de spanning goed in. Het boek zit vol cliffhangers en die hebben alles te maken met de originele perspectiefwisselingen, op hun beurt versterkt door een zeer intelligent spel met verleden en heden. Bonita Avenue is dus zeker een knap geschreven pageturner.
Ook aan thema’s geen gebrek. De auteur heeft met deze familie op de rand van de afgrond keuze genoeg aan conflicten, moeilijke relaties en psychologische motieven. Een abstract en overkoepelend thema ligt er misschien niet zo vingerdik op, maar de roman houdt voldoende focus door zijn sterke plot. En de titel? Een verwijzing naar het Amerikaanse Berkeley, California waar het gezin woonde, toen vader Sigerius er een leerstoel had. Betere tijden dus, of was het toen ook al een vlucht vooruit geweest? Niets is wat het lijkt. 
Bonita Avenue is met zijn 544 bladzijden een dikke turf geworden. Grote filosofische of psychologische inzichten hou je er wellicht niet aan over, maar de spannende verhaallijnen, knappe structuur en de beeldrijke taal maken er in elk geval een leesfeest van. Uitkijken naar meer werk van Peter Buwalda, die mij met dit debuut alvast overtuigd heeft.
★★★★☆ 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten