Pagina's

zondag 13 mei 2012

Dat weet je niet – Jens Christian Grøndahl

Vertaald door Annelies van Hees
Uitgegeven bij Meulenhoff
203 blz.
  
Net als in Stilte in oktober focust Grøndahl in deze roman op de intimiteit van een koppel. Emma en David, hij advocaat, zij kunstenaar, hebben het na vijfentwintig jaar huwelijk nog steeds goed samen. Rondom hen zijn de meeste stellen allang gescheiden.  Als op een dag dochter Zoë langskomt met haar nieuwe Pakistaanse vriend, maakt dat heel wat onrust los. Identiteit blijkt ineens toch belangrijker dan ze willen toegeven. Dat David zelf van joodse afkomst is en met de niet-joodse Emma is getrouwd, maakt het alleen nog gecompliceerder.   

De romans van Grøndahl hebben een intensiteit die je niet meteen doorhebt. Omdat ze gaan over de gewone dingen van het leven: trouwen, kinderen krijgen, afscheid nemen … word je soms wat in slaap gewiegd door de herkenbaarheid van de dagelijkse routines. Maar is er eigenlijk iets heftigers dan samenleven, kinderen krijgen, opvoeden, loslaten, liefhebben? 
Ik heb echt genoten van deze wat melancholische roman, die diep in de gedachten en gevoelens van zijn personages kruipt.  Grøndahl op zijn best.
★★★★☆

Geen opmerkingen:

Een reactie posten