Pagina's

zondag 20 mei 2012

De Nederlandse maagd - Marente de Moor

Uitgegeven bij Querido
296 blz.

Floret, pariser, Mensur, sabreurs …  : je kan er niet omheen, De Nederlandse maagd speelt zich af in de schermwereld. Janna is 17 als ze door haar vader naar Duitsland wordt gestuurd om er schermles te krijgen van maître Egon von Bötticher, een oude vriend van hem. De man is verminkt uit de Eerste Wereldoorlog teruggekeerd en leeft sindsdien alleen nog voor het schermen, in zijn verlaten landhuis vlak bij Aken. Bij aankomst gaan de poorten van het landhuis achter Janna dicht. Voor de volgende maanden zal haar leven zich afspelen binnen het gesloten wereldje van de schermkunst, met zijn eigen codes en rituelen. Al snel blijkt dat Janna misschien wel al een schermkampioene is, maar in het leven echt nog een groentje. 
De roman krijgt extra spanning door het tijdsdecor: 1936 toont een wereld in opmars die brandhout maakt van de tot dan toe geldende erecodes, zowel binnen als buiten de schermwereld.
Geraakt worden of niet, dat is de kern van het schermen en dat geldt bij uitbreiding ook voor het leven en voor deze intrigerende roman.
★★★☆☆

Geen opmerkingen:

Een reactie posten