Pagina's

maandag 20 augustus 2018

4 3 2 1 - Paul Auster


Uitgegeven bij Faber & Faber

880 blz.  

4 3 2 1 is een roman over Archie Ferguson, een joodse jongen die in 1947 in New York geboren wordt. We volgen zijn jeugd en zijn zoektocht naar volwassenheid in de jaren vijftig en zestig. En Auster doet dat op een heel bijzondere manier: hij laat Archie tegelijkertijd vier mogelijke levens leiden, vier verhaallijnen die aantonen hoe het toeval ons leven bepaalt. 
Wat een boek! Ik heb genoten van deze dikke turf. Toch was  het geen makkelijke lectuur, verwarrend eigenlijk: hoe zat dat nu met oom Lew? Zat die niet in de gevangenis? En pa Ferguson, had je niet net gelezen dat hij omgekomen was in een brand maar nu lees je dat hij hertrouwd is? Je hebt in het begin dan ook voortdurend de neiging om  terug te bladeren. Ik zou zeggen, niet doen, gewoon doorlezen.  Je wordt zo ondergedompeld in de sfeer van het na-oorlogse Amerika,  van New York en zijn voorsteden dat de verschillen tussen de 4 Archies er niet zo veel toe doen. En naarmate de roman vordert wordt alles duidelijker en loopt de roman naar een vrij logische conclusie. En dan valt die bizarre titel ook helemaal op zijn plaats, het laatste puzzelstukje.  
Zo'n krachttoer vraagt natuurlijk om veel pagina's, en dat is het enige minpuntje dat ik zie.  Want al  verlopen de levens van de Archies verschillend, de historische context blijft natuurlijk dezelfde, zodat je x keer leest over het moment waarop JF Kennedy doodgeschoten wordt, x keer over het Vietnam-debacle en ga zo maar door. Vooral  de studentenopstanden van 1968 aan Columbia University worden naar mijn gevoel te erg uitgesponnen. 
Daarom geef ik de roman net geen 5 sterren.

★★★★1/2

Geen opmerkingen:

Een reactie posten