Pagina's

woensdag 16 augustus 2023

Middernacht op Sicilië - Peter Robb


Vertaald door Joris Vermeulen
Uitgegeven bij Het Spectrum, 2000
384 blz.

Geen roman deze keer.
Middernacht op Sicilië is een cultuur-historisch werk, dat kritische onderzoeksjournalistiek combineert met beschouwingen over de kunst, keuken en geschiedenis  van Zuid-Italië in het algemeen en Sicilië in het bijzonder. En ja, dan moet je het ook over de Cosa Nostra hebben. Zodat je toch weer in de buurt van de roman uitkomt, want het boek leest als een misdaadroman. Wie zei ook alweer dat de waarheid altijd straffer is dan fictie? 

Ik heb dit boek zeer graag gelezen. De vele verwijzingen naar Leonardo Scascia (De dag van de uil) en Tomasi di Lampedusa (De tijgerkat) maken het ook voor literatuurliefhebbers een aantrekkelijk boek.

Middernacht op Sicilië gaat vooral over de na-oorlogse geschiedenis van Italië, met focus op de jaren ‘80 en ‘90. Het is niet altijd een fraai beeld: Sicilië kreunde onder de terreur van de maffia. 

Ik denk dat er sinds de grote processen eind jaren ‘90 veel veranderd is. Het brutale straatgeweld is er niet meer. In Sicilië durven burgers nu opkomen tegen de Cosa Nostra. Maar we hoeven ons ook geen al te grote illusies te maken: de grote misdaadorganisaties zijn nog steeds oppermachtig, wereldwijd, ook al hebben ze hun methodes aangepast. En de politiek is nog steeds verweven met de maffia. 

De grote verdienste van Peter Robb is dat je op het einde van het boek toch weer zin hebt om naar Sicilië te gaan. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten