Pagina's

maandag 6 november 2023

Alkibiades - Ilja Leonard Pfeijffer

Uitgegeven bij Singel
900 blz. 



Alkibiades is een monumentale historische roman, over een Atheens politicus en strateeg, die een belangrijke rol speelde in de Peloponnesische oorlog,  het jarenlange conflict tussen Sparta en Athene. 
Het is niet echt makkelijke lectuur: de roman bulkt van exotische plaatsnamen en  personages. De intriges zijn niet na te vertellen, en dat kan een lezer best afschrikken. 
Maar dat lezen valt wonder boven wonder nog wel mee. En dat is natuurlijk in de eerste plaats de verdienste van een rasverteller als Pfeijffer, die op magistrale wijze de regie in handen houdt.
De roman komt in de vorm van een hypothetische zelfverdediging van Alkibiades, die zeer wijdlopig zijn manier van handelen en zijn strategische beslissingen motiveert tegenover de Atheners. Met recht vragen die zich af of Alkibiades nu hun redder of hun ondergang is geweest. Want Alkibiades is op zijn minst een controversieel personage. IJdel, zelfingenomen, brandend ambitieus. Intelligent en opportunistisch. En bloedmooi, dat ook. Niet echt een sympathiek heerschap, lijkt mij, maar hij komt verbazend goed weg met vele van zijn fratsen. Ik was dan ook blij dat de laatste ‘boekrol’ geschreven was door zijn levensgezellin Timandra. Een vrouwelijk en mijns inziens menselijker wereldbeeld. 
Maar de allergrootste troef van deze roman is toch dat je heel dikwijls bijna vergeet dat deze roman zich afspeelt in de 5de eeuw voor C. Alkibiades reflecteert voortdurend over ‘democratie’ en zijn conclusies zijn verrassend hedendaags. Fake news, schandaalpolitiek, populisme … we zijn echt niet de eersten die ermee worstelen. Net als in Hotel Europa is het duidelijk dat het verhaal niet het enige is dat moet overblijven na lectuur. 
Vijf sterren dan? Hoewel mijn bewondering voor dit huzarenstukje van Pfeijffer groot is, toch maar niet. Het blijft een dikke pil, vooral geschikt voor de die-hard lezer met een meer dan gemiddelde belangstelling voor geschiedenis en politiek, denk ik dan. Hoewel, als ik de respons zie die deze roman krijgt, dan besef ik weer dat ook Pfeijffer met veel weg komt. 

⭐️⭐️⭐️⭐️

Geen opmerkingen:

Een reactie posten